Misoprostol

JENAMA UMUM: Cytotec, Cytolog
NAMA GENERIK: Misoprostol

KEGUNAAN

Ubat ini digunakan untuk mencegah bisul perut semasa anda mengambil NSAID (mis., Aspirin, ibuprofen, naproxen), terutamanya jika anda berisiko terkena bisul atau mempunyai riwayat bisul. Misoprostol membantu mengurangkan risiko komplikasi ulser yang serius seperti pendarahan. Ubat ini melindungi lapisan perut anda dengan menurunkan jumlah asid yang bersentuhan dengannya.

Ubat ini juga digunakan bersama dengan ubat lain (mifepristone) untuk mengakhiri kehamilan (pengguguran).

Category:

Bagaimana cara menggunakan Misoprostol?

Ubat ini disertakan dengan risalah maklumat pesakit. Baca dengan teliti. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ubat ini, tanyakan kepada doktor, jururawat, atau ahli farmasi anda.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap terapi.

Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk mencegah ulser perut, minum dengan mulut biasanya empat kali sehari, selepas makan dan waktu tidur untuk mengurangkan cirit-birit, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk pengguguran, ambil dari mulut tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda menggunakan ubat ini untuk memulakan buruh, profesional penjagaan kesihatan anda akan memasukkannya ke dalam faraj anda.

Elakkan mengambil antasid yang mengandungi magnesium semasa menggunakan misoprostol kerana boleh menyebabkan cirit-birit yang menyebabkannya bertambah buruk. Sekiranya anda memerlukan antasid, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi untuk membantu anda memilih produk.

Untuk pencegahan ulser, teruskan mengambil ubat ini selama anda mengambil NSAID. Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapat manfaat yang maksimum Ingatlah untuk menggunakannya pada waktu yang sama setiap hari.